‹ paviānu štelles

web 2.0 lingo, yo

May 09, 2006


Proof-read for typos and glaring grammatical errors. You wouldn’t go out of the house with dirty hair or missing a sock, so why would you publish spelling mistakes? Respect your readers by polishing up your stuff.
– ieteikums no Top 10 Blog Writing Tips

Sen nav sanācis publiski žēloties par mūsu “tīkla sabiedrības” valodas kultūru. Šodien atkal drusku varētu! Dāmas un kungi, jūsu uzmanībai – Artūrs Mednis!

Artūrs labi pazīstams ar podkāstiem, podkāstingiem, skaipkāstiem un skaipkāstingiem. Ņemu jaunāko pieejamo – Epizode Nr. 6 – 2. daļa un noklausos. Valodas pērļu netrūkst – reāls podkāstings, topiks, iedžoinot, jaunas fīčas, defoltais brovzeris, un meili, pie tiem gan ir jau pierasts. Par vārdu podkāsts un tam līdzīgajiem – īsti gan nezinu, ko šeit vietā lietot. Idejas? Vēl, papildus žargon- un svešvārdiem, bija arī tradicionālās kļūdas – “esiet sveicināti”, “tāpēc, kad”, “sākiet”, “savādāk”. Nedaudz novirzoties no tēmas, nejēdzīgi likās tas, ka viņi teju visu ieraksta laiku runāja par sava podkāsta nosaukumu un ierakstīšanas apstākļiem. Aizrunāja man ausis un nekā tā arī neizstāstīja.

Tagad aplūkojam Artūra pēdējo ierakstu dienasgrāmatā – Diggnation vs. Blogistan – Kurš labāks?. Lūk, bilde ar labojumiem.

Latvian at its best

Ieliku iekš flickr, var papildināt ar piezīmēm. Par vārdu “un” pašā pēdējajā teikumā man skaidrības nav, varbūt būtu jāliek komatos. Sarkanās ir kļūdas, zilie ir sliktie vārdi. Stila kļūdas nemēģināju labot. Kā izrādījās labojot koko tekstu, stila kļūdas pieder autora stilam, un, tās izlabojot pēc savas saprašanas, teksts daudz zaudē.

Tātad, mans slēdziens – ar šādu sniegumu vidusskolu beigt, man liekas, būtu grūti. Novēlējums autoram – pirms publicēšanas pārlasīt, censties ierobežot žargona, svešvārdu lietojumu. Varbūt – lietot redaktoru, kurā pieejama latviešu pareizrakstības pārbaude.

Labojums – viena no podkāstā saklausītajām kļūdām “Esiet sveicināti” tomēr nav kļūda, tā ir pareizi.