‹ paviānu štelles

Beryl filmiņa

Oct 14, 2006

Šodien, es domāju, kas ir kas nav, jāpamēģina Beryl. Pamēģināju, redzētais patika, uztaisīju filmiņu.

Nesagatavotajiem – īss “kas ir kas”. 2006. gada sākumā Novell nāca klajā ar savu pa kluso uztaisīto X serveri XGL. Salīdzinot ar parastu X serveri, XGL dod iespēju darbvirsmas un aplikāciju attēlošanā labāk izmantot grafikas kartes iespējas – dažādiem puscaurspīdīguma, deformāciju un citiem efektiem. Šos efektus realizēja līdz ar XGL publiskotais logu pārvaldnieks Compiz. Kopš tā laika – februāra vai marta – cilvēki ir situšies un plosījušies pa forumiem lai tiktu pie smukajiem efektiem – “acu kārumiem”. Gan XGL, gan Compiz bija diezgan “zaļi”, ar daudzām kļūdām, nepilnībām un ierobežotu atblastīto grafikas karšu loku. Gada pirmajā pusē Red Hat bija gatava sava “atbilde” Novell efektiem – AIGLX X serveris. Lai arī XGL un AIGLX tur iekšā vēderiņā diezgan būtiski atšķiras, viņi piedāvā tās pašas iespējas, un uz abiem var darbināt Compiz.

Milzīgās publikas intereses skubināta, XGL, AIGLX un Compiz izstrāde raiti virzījās (un virzās vēl aizvien) uz priekšu. Forumos tika ražotas HOWTO pamācības dažādām distribūcijām un grafikas kartēm, lietotāji dalījās ar saviem “success stories”, apkārt klaiņoja ielāpi programmu izejas tekstiem un paštaisītas binārās pakotnes. Dažādi lietotāju pašu uztaisīti Compiz papildinājumi un uzlabojumi krājās arvien vairāk, un ne gluži visus no tiem oficiālā Compiz izstrādātājs bija ar mieru iekļaut oficiālajā Compiz. Community veidotais Compiz kļuva arvien atšķirīgāks no oriģinālā Compiz, un tad, septembra beigās, neoficiālais Compiz kļuva par Beryl – lai uzsvērtu, ka tas ir cits produkts, viss cits.

Šovakar pirmo reizi izmēģināju Beryl. Jāteic, visās jomās krietns progress. Uzstādīšana – gada sākumā nācās izmēģināt n konfigurāciju kombinācijas, zvejot Mesa ielāpus un kompilēt un ticēt un cerēt, līdz logi galu galā sāka ļurkāties. Tagad mums ir jauka pamācība, kas sastāv no jauna repozitorija pievienošanas, dažu pakotņu pieinstalēšanas, un dažu teksta failu palabošanas.

Beryl piedāvā milzu lērumu ar konfigurācijas iespējām, tur ir klājiens ar kloķīšiem un parametriem un visādi jauni efekti. Ierakstīju filmiņu, kurā var redzēt divus man jaunus efektus – jaunas Minimize / Maximize animācijas, Blur efekts zem puscaurspīdīgiem logiem. Ja nu interesē, filmiņa ir ierakstīta uz 1.6GHz Celeron M, Radeon X600 kompīša. Un efekti, protams, rādās krietni gludāk, ja ieraksts nenotiek. Skaņas šoreiz nav.



XGL + Beryl efekti, OGG Theora video, 17MB