‹ paviānu štelles

Par telefoniem

Nov 18, 2006

Pamazām sāku lūkoties apkārt pēc jauna telefona. Mans N-Gage pēdējā laikā slēdzot iekšā lamājas – “Nevarēju ko tur. Sazinieties ar piegādātāju” (bet ar otro mēģinājumu parasti ieslēdzas), vienā dzertiņā ekrāns dabūja plaisu, USB caurums ir aizķepējis un nestrādā, un handsfree austiņas, kā jau tas austiņām raksturīgi, pie spraudņa čakarējas (reizēm stereo, reizēm mono, reizēm klusums). Visādi jauks telefons, jāteic, bet laiks lūkoties tālāk.

Ņemiet vērā, ka telefona izvēle man nav vienkārši ērta, uzticama sakaru līdzekļa izvēle. Galīgi nē. Kārtīgam gīkam principā nav svarīgi, vai ar to telefonu vispār var normāli piezvanīt. Toties ir ļoti svarīgi, cik daudz dažādas abreviatūras ir funkciju aprakstā.

Gribētos, lai jaunais telefons piedāvātu visu ko būtiski jaunu, ko mans N-Gage nekādi nevar. GPRS, Bluetooth, Symbian, mūzika un video un 3D spēles – tas viss man jau ir. Jaunajā telefonā šīs lietas var būt vai var nebūt, bet tur jābūt kaut kam jaunam, kaut kam neizmēģinātam! Mana jaunā galvenā prasība būs GPS! Ar GPS es varēšu ierakstīt savus pārbraucienu maršrutus, piedalīties Geocaching.com spēlē, iešūt savās fotogrāfijās informāciju, kur tās uzņemtas un tā tālāk. Daudzas jaunas vilinošas iespējas. Esmu jau lietojis savu N-Gage kopā ar Bluetooth GPS moduli – tādu mazu melnu kastīti – bet, ja GPS būtu iekšā telefonā, tas būtu daudz ērtāk un praktiskāk. Nujā, un tālāk nāk visādas nice-to-have prasības – wifi, vismaz 320×240 ekrāns, 3G, sakarīga kamera, no Symbian atšķirīga OS (lai ir kas jauns). Protams, jārēķinās, ka katra šī papildu lieta telefonu sadārdzinās, bet 500 latus par telefonu es gluži neesmu gatavs izdot.

Nu un – tadā – varianti. Latvijas internet-veikalos ir šādi tādi PDA ar telefona funkcionalitāti, dažam ir arī GPS – no ASUS un HP. Lieli, dārgi (~400Ls). Tālāk, Motorola A1000, ko lietotu Latvijā varētu dabūt laikam par kādiem 140Ls. Viņam ir A-GPS (Assisted GPS). Tas nozīmē, ka viņam GPS datu apstrādē palīdz GSM tīkls un man neizdevās atrast informāciju, vai šeit ar LMT tas strādās. Tālāk es ieraudzīju bezmazvai sapņu mašīnu – Nokia N95, kas iznāks 2007. gada sākumā. Viņam ir viss, viss. Bet maksās ~550 eiro, attiecīgi dabūšu gadu gaidīt, kamēr cena nokritīsies līdz pieņemamam līmenim. Bet tad jau atkal būs jaunas lietas, ko iekārot. Un tad nāk pavisam interesants zvērs Neo1973 par maz naudiņām un ar pavisam jaukām īpašībām – 640×480 ekrānu un Linux apakšā. Šim atkal ir A-GPS un neskaidrība, vai tas šeit pie mums strādās.

Vairāk variantu man patlaban nav. Būtu dikti jauki, ja LMT kādu no šiem uztaisītu par mazcenas mobilo, tad man visas izvēles mokas atkristu :)