‹ paviānu štelles

Fotoaparāta slēdža ātruma mērīšana

Mar 18, 2007

Pēdējais ieraksts bijis pirms tik ilga laika, ka to ir pilnīgi vērts atzīmēt!

Šajās brīvdienās gurķojoties pa mājām mērījām “rangefinder” fotoaparāta Смена 8М slēdža ātrumu. Pats fotoaparāts ir daudz cietis, kritis, un labots :). Tomēr, šķiet, ka strādājošā stāvoklī, tā ka var nodarboties ar lomogrāfiju. Slēdža ātrumu izvēlas manuāli ar gredzenu pie objektīva pamatnes. Blakus gredzenam atzīmēta saulīte, strīpaina saulīte, mākonītis, strīpains mākonītis, lietusmākonītis un “B” (bulb režīms, kad eksponē tik ilgi, cik ilgi nospiesta podziņa). Citā vietā blakus gredzenam atzīmēti bildītēm atbilstošie slēdža ātrumi – 1/250, 1/125, 1/60, 1/30, 1/15.

Mājās gadījās gudrais kalkulators ar pieslēdzamām visādām mērierīcēm, tai skaitā gaismas vārtiem. Gaismas vārti spīdina lāzerīti un spēj precīzi izmērīt brīžus, kad lāzerīša ceļu kaut kas aizšķērso. Gaismas vārtus var izmantot, lai mērītu objektu kustības ātrumus, paātrinājumus, svārstības, reģistrēt notikumus. Precizitāte līdz 0,1ms. Izklausās pēc interesantas spēļmantiņas, vai ne, man acis spīd ;-).

smenas slēdža ātruma mērīšana gaismas vārtos

Izdomājām izmērīt fotoaparāta slēdža ātrumus un salīdzināt ar uzrādītajiem. Fotoaparātu ievieto gaismas vārtos un fotografēšanas brīdī lāzerītis uz brīdi tiek cauri fotoaparātam, un tā brīža ilgumu var diezgan precīzi noteikt. Katram slēdža ātrumam uztaisījām ~ 40 mērījumus, izvilkām vidējos un standarta deviāciju starp mērījumiem. Kas tad sanāca:

Ja es būtu fiziķis vai matemātiķis-statistiķis, tad es rezultātu analīzē mācētu ņemt vērā arī mērierīces precizitāti. Bet es nemāku, un tā arī ir gana augsta, salīdzinot ar mērāmajiem laikiem (mērāmie laiki ir 5ms – 40ms, precizitāte 0,1ms). Rezultāti izskatās tā, kā apmēram varētu arī sagaidīt. Eksperimentu sērijās atsevišķie rezultāti sanāca līdzīgi viens otram – deviācija nav necik liela. Tātad mērierīce brīnumus netaisa un arī fotoaparāts, reiz noregulēts, strādā paredzami. Izmērītie slēdža ātrumi tomēr ievērojami atšķīrās no uzrādītajiem. Atšķirības nav katastrofālas (nu, kad 1/100 vietā būtu 1/10), bet ir. Visjocīgākais ir strīpainā mākonīša rezultāts, slēdža ātrumam bija jābūt mazākam par strīpaino saulīti, bet tas ir lielāks. Izskaidrojums droši vien ir, ka slēdža ātrums ar gredzenu neuzstādās precīzi. Varbūt tur ir iekšā smiltis, vai viss izdilis vai kā. Ir gadījies, ka uzgriezts lietusmākonītis, bet slēdzis strādā kā bulb režīmā. Mēs slēdža ātrumu uzstādījām vienreiz un tad 40 reizes nofotografējām. Laikam ticamākiem rezultātiem vajadzēja slēdža ātrumu katru reizi uzstādīt no jauna.

Būtu bijis interesanti izmērīt slēdža ātrumus arī manam 350D, bet tas ir par lielu, nelien iekšā gaismas vārtos. Varētu tikt cauri, ja būtu ārējais lāzerītis (tāds kā tie rādāmkociņlāzeri), bet tāds nebija.

Tiktāl par fotoaparātiem un fiziku, bet nule kā sākusies aizraujošā malkas zāģēšanas sezona! Un svecīšu likšana baznīcā par manām rokām.