‹ paviānu štelles

Linux un datora enerģijas patēriņš, PowerTOP

May 30, 2007

Ja klēpjdatorā lieto Linux – nav gadījies ievērot, ka Linux bateriju “noēd” ātrāk kā, piemēram, Windows?
Man tas krīt acīs. Uz Windows mans jaunais datoriņš bez raizēm dzīvo 4+ stundas, uz Linux – 3. Un tad vēl, uz Windows, neko īpaši nedarot ventilators ir praktiski nedzirdams, uz Linux – arī pilnīgi neko nedarot tas rūc visai dzirdami.

Es dusmojos, bet arī skatos apkārt, kā var situāciju Linux pusē vērst par labu. Atradu, kā var ATI grafikas karti ielikt enerģijas taupīšanas režīmā – tas samazināja ventilatora apgriezienus un skaļumu. Bakstījos ar temperatūrām un dzesēšanas režīmiem, bet tur man nekas īpaši nesanāca. Nu un vēl šo un to. Domāju par pāriešanu uz netikšķošo kodolu.

Tad, vienu dienu, Intel izlaida PowerTOP utilītu. Tā rāda, kuri procesi ir atbildīgi par procesora “modināšanu” no dīkstāves. Vēl rāda, cik reizes sekundē procesors tiek pamodināts, cik ilgi vidēji “guļ”, kāds ir enerģijas patēriņš un, cik ilgi baterija izvilks. Un vēl dod padomus, ko uzlabot.

Lietoju Ubuntu Feisty. Paņēmu 2.6.22 kodolu no patlaban izstrādē esošās Ubuntu versijas – Gutsy Gibbon, pārkompilēju ar CONFIG_HIGH_RES_TIMERS. Vēl nācās pašam uzkompilēt wifi moduļus. Un pašu PowerTOP programmiņu. Nu un tad var sākties baterijas ēdāju medības. Šādi izskatījās sākumā (lai kaut ko saprastu, jāskatās lielais izmērs):

my normal desktop

Šādi beigās:

killed the offenders

Beigās nekas daudz nav palicis pāri – wifi un bluetooth atslēgts, ekrāns nogriezts uz tumšāko, USB pele izrauta, neviena lieka programma nav vaļā un pazuduši apleti, tai skaitā skaļuma regulējamais aplets. Bet “wakeups per second” nokrities no 430 uz 27. Un paredzamais baterijas ilgums palielinājies par 1.5h. Ar šādu sistēmu lāgā nevar pastrādāt, vai ne. Bet labā ziņa ir tāda, ka sliktās programmas tiek labotas un tiek ražoti ielāpi, un agri vai vēlu tie nonāks pie gala lietotājiem, tevis un manis!

Katrā ziņā izskatās cerīgi. Ja vēl man izdotos tam ACPI iestāstīt, lai ventilatoru slēdz iekšā tikai pie kādiem 60-70 grādiem, tad vispār būtu vareni.