‹ paviānu štelles

Par Bluetooth stereo austiņām

Sep 06, 2007

Iesākumā vēl daži iespaidi par Windows Mobile. Jau pāris minūtes normāli norisējis zvans pēkšņi pārtrūkst. Ienākošais zvans, un telefons ir sasalis, neviens taustiņš nereaģē, nevar pieņemt zvanu. Programmas, kas pašas no sevis aizveras. Darbinot vienlaicīgi vairāk par vienu programmu, saskarne paliek nāvīgi lēna un neatsaucīga. WiFi savienojuma lietošana iebremzē telefonu, un tas savienojums pa laikam notrūkst. Atverot draugiem.lv ar ieslēgtiem attēliem Internet Eksplorerī, telefons uz minūti pilnīgi “ieiet sevī” kamēr visu sarenderē un sagatavo.

Nav gluži tik rožaini, kā iepriekš rakstīju, vai ne, mācība gūta. Windows paliek Windows :-D

Bet mūzikas klausīšanās pa Bluetooth austiņām, tā gan man patīk. Par to druscīt pastāstīšu.

Bluetooth stereo austiņas

bluetooth headset arrived today, me so horny

Ideja ir, mūziku spēlē telefons, un tā skan austiņās. Austiņas ar telefonu nesavieno vadi. Parastie handsfree vadi vienmēr kabatā nepatīkami sapiņķējas, un agri vai vēlu sačakarējas vai nu pie vietas, kur sprauž telefonā, vai pie pašām austiņām. Bluetooth austiņām vadu nav, tā ka nav kam sapiņķēties, notrūkt, aizķerties.

Līdz ar to, ka nav vadu, austiņās ir akumulators un tās ir jālādē. Mūzikas klausīšanās režīmā tas tur 8 stundas (ilgāk kā pats telefons), gaidīšanas režīmā 150 stundas, tātad ausis nav jēgas slēgt ārā. To lādē ar USB kabeli ar parasto mini-USB galu, kas ir ļoti parocīgi. Lādējas 2-3 stundas, un šajā laikā mūziku klausīties nevar.

SCO, A2DP, AVRCP

Ausis var izmantot lai klausītos mūziku un lai runātos pa telefonu – tām ir iebūvēts mikrofons. Tas gan ir diezgan kluss, un trokšņainā vidē laba sarunāšanās laikam nesanāktu. Ausis uztur divus komunikācijas protokolus, – SCO (Synchronous Connection Oriented) un A2DP (Advanced Audio Distribution Profile). Pirmais paredzēts telefonsarunām, otrais mūzikai. Telefonsarunām nav augstas prasības pret skaņas kvalitāti, bet ir svarīga pēc iespējas mazāka aizture (latency). Lai transportētu mūzikai nepieciešamo augstākas kvalitātes skaņu “jēlā veidā”, ar Bluetooth joslas platumu nemaz nepietiek, tāpēc A2DP profilā skaņa tiek kompresēta. SCO profilu droši vien atbalsta visi telefoni, kam ir Bluetooth, bet ar A2DP var visādi gadīties. Edgars dabūja atjaunot sava Nokia telefona programmatūru, lai dabūtu A2DP atbalstu un mūzika viņa austiņās neskanētu “kā mucā” (izmantojot balsij paredzēto SCO profilu).

A2DP un mūzikas klausīšanās ir tas, kas mani šajās ausīs pamatā interesē. Pēc ausu sapārošanas ar telefonu, un norādīšanas telefonā, ka “šīs ausis izmantot Wireless Stereo priekiem”, visas skaņas, kas agrāk skanēja pa skaļrunīti vai parastajām handsfree austiņām, nu skan bezvadu austiņās. Visās programmās.

Ar A2DP roku rokā iet AVRCP protokols, kas ļauj no ausīm komandēt mūzikas spēlējamo – patīt nākamo/iepriekšējo dziesmu, nopauzēt/sākt spēlēt. Attiecīgi, uz ausīm ir viegli sataustāmi kontroļi, kas šīs lietas ļauj darīt (kā arī šo to citu – mainīt skaļumu, uzņemt zvanu, pārzvanīt pēdējo numuru utml.) Telefonā esošais Windows Media Player no ausīm kontrolējas labi, bet Pocket Player – diemžēl nē. Bet es tomēr lietoju Pocket Player, jo tam ir Audioscrobbler spraudnis – noklausītās dziesmas nonāk last.fm.

Lietošanā

Cik tālu Bluetooth austiņas velk? Ideālos apstākļos, ja starp telefonu un austiņām nav šķēršļu, līdz pat desmit metriem. Ja pa vidu kaut kas ir, tad daudz daudz īsākā attālumā. Ir pat tā, ka mūzika sāk raustīties, ja telefons atrodas nepareizajā bikšu kabatā – austiņu uztvērējs ir galvas labajā pusē, telefons kreisajā kabatā, mūziku nākas transportēt cauri manam torsam. Ja telefons ir pareizajā bikšu vai jakas vai somas kabatā, mūzika neraustās ejot, skrienot, braucot ar riteni.

Skaidrs, es zinu, klausīties mūziku, braucot ar riteni ir neprāts. Bet man ļooti gribas, un es esmu ļooti piesardzīgs (atskaitot tās dažas reizes, kad atskan kāda foršā trakojamā dziesma :-]). Turklāt, kas varētu likties kā trūkums, bet šoreiz tomēr nav – šīs ausis neslāpē apkārtnes trokšņus – mūzikas fonā es dzirdu arī mašīnu motorus, riepu švīkstoņu, tramvaju klaboņu utt. Kādu uzsaucienu “čau Pēter!” gan varētu nedzirdēt. Ausis arī nevar uzgriezt tik skaļi, ka paliktu kurls. Maksimālais skaļums ir nedaudz par skaļu lai komfortabli justos, bet ne daudz.

Šīm ausīm nav stīpa pār galvas augšu, bet gar galvas aizmuguri. Tas ir taisni laikā, var vilkt virs/zem veloķiveres. Man ir jauna veloķivere, kas aizmugurē mirgo, starp citu. Ausis uz galvas turas stingri, nav bažu, ka skrienot nokritīs.

Eksperimentālā kārtā ausis tika sajūgtas arī ar Ubuntu. Diezgan nestabili un ikdienas lietošanai nepraktiski pagaidām, bet iespējams tas ir – Rhythmbox spēlētā mūzika skanēja ausīs, ausu next/previous, play/pause pārslēdzamie arī strādāja.

Ar skaņas kvalitāti esmu ļoti mierā. Tā, protams, atpaliek no pie datora piesprausto “lielo” ausu skanējuma, bet tomēr ir ļoti labi – dziļi kvalitatīvi basi, augšas, viss kā vajag.

Visumā un kopumā, esmu ar šo pirkumu ļoti apmierināts. Ak jā, man piederošās ausis saucas Cardo S-2, es tās pirku Expansys interneta veikalā, kopā ar piegādi izmaksāja nedaudz virs 60 latiem, ja nemaldos.