‹ paviānu štelles

Brīvā programmatūra

Mar 06, 2008

Rhythmbox mūzikas spēlētājam ir iespēja dalīties ar mūziku vietējā tīklā, izmantojot DAAP protokolu (pazīstamu arī kā Zeroconf, Bonjour). Šo protokolu pirmie sāka lietot Apple iTunes un tiešām Rhythmbox spēj dalīt mūziku arī ar iTunes. Citu lietotāju dziesmas var pārvilkt uz savu mūzikas bibliotēku vai uzreiz uz savu pārnēsājamo mūzikas ierīci. Ērti!

Viens DAAP protokola ierobežojums ir, ka tas darbojas tikai vietējā apakštīklā (subnet). Mans kolēģis Edgars atrodas citā apakštīklā, bet man tomēr dikti gribas klausīties viņa dziesmas. Plāniņš:

  • piemontēju Edgara dziesmu mapi savā failsistēmā izmantojot SSHFS
  • koplietoju šīs mapes saturu izmantojot Tangerine
  • atveru savu Rhtytmbox, bet koplietoto resursu neieraugu :(

Izrādās, ka Rhythmbox nerāda vietējā datora publicētos DAAP resursus. Rāda tikai svešos. Banshee, piemēram, jauno koplietoto resursu redz un spēlē no tā mūziku. Plāniņš:

  • uzstādu rhythmbox pirmkoda pakotni (pamācība)
  • atrodu vainīgo failu plugins/daap/rb-daap-mdns-browser-avahi.c, aizkomentēju tajā vienu rindiņu
  • sekojot instrukcijām uzbūvēju un uzinstalēju jaunu rhythmbox paciņu
  • atveru rhythmbox un klausos Edgara mūziku!!!

Zin’, kā ar to brīvo programmatūru ir — tur nekas tā īsti labi nestrādā. Un tā nesaprotamā konsole. Un maz oriģinālu lietu — to vien māk, kā atdarināt Microsoft un Apple. Un tā vispārīgi normālai lietošanai vēl nav gatavs, jo programma X vai dzelzis Y nestrādā. Nuja, un ko vispār nopietnu var sagaidīt no programmām, kuru izstrādātājiem neko nemaksā.

Bet tas viss ir nieki, ja liekam pretī pašu ievērojamāko brīvas programmatūras priekšrocību — tu vari redzēt un mainīt to, kā programmas strādā. Tu pa īstam kontrolē savu datoru.