‹ paviānu štelles

Datu rezerves kopēšana ar Jungledisk

Oct 14, 2008

Kā zināms, dzīvē svarīgākās lietas nemaz nav lietas. Piemēram, rezerves kopijas. Tās ir metodika, process, un daudz datu visās malās. Rezerves kopija no vienas cietņa partīcijas otrā vai no iekšējā cietņa uz blakus datoram stāvošo USB cietni ir nestilīgi, jo, ja zibens iesper vai māja nodeg, tad abi pagalam. Rezerves kopijas jāglabā internetā!

Jungledisk:

  • “virtuāls” datu nesējs, failu sistēmā izskatās kā atsevišķš disks vai mape, bet dati patiesībā glabājas tīklā (izmanto Amazon S3 servisu)
  • Sūtot un glabājot dati ir šifrēti
  • Neierobežots datu apjoms, 15 centi par gigabaitu
  • Strādā uz Win, Mac, Linux
  • Var lietot no vairākiem datoriem
  • Iekļauta automātiska rezerves kopiju taisīšana

Sanāk, ka līdzīgs Dropbox, par kuru Toms nesen rakstīja. Atšķirības:

  • Maksā nevis par servisu, bet pa taisno Amazon (Dropbox paši arī izmanto to pašu Amazon S3)
  • Datu glabāšana sanāk nedaudz lētāk, un maksā tikai tik, cik reāli izmanto
  • Nav augšējā 50GB ierobežojuma

Ko tad glabāt? Fotogrāfijas, būtu dikti žēl pazaudēt visas savas lielās, neasās bildes no ballītēm un brīvdienu izbraukumiem un ikdienas gaitām un un. Patlaban es to rezerves kopēšanu taisu kā matainie — ar rsync komandu. Man ir ērtā vietā skriptiņš ar vienu rindiņu:

time rsync -rvvWhu --size-only --stats --progress ~/Photos ~/jungledisk/Photos

Zem ~/Photos ir manas bildes un zem ~/jungledisk atrodas virtuālais disks. rsync visus klāt nākušos failus pārkopē no lokālās mapes uz attālināto. Salīdzina tikai pēc izmēra, failā iekšā vai atribūtos neskatās — lai ātrāk. Sākotnējo 43GB pārdzīšana aizņēma vairākas dienas, bet tagad jau klātpienākošo bilžu aizsūtīšana notiek pienācīgā laikā.

Cik maksā? Uzmanīgais lasītājs būs ievērojis, ka jāmaksā par gigabaitu. Amazon izcenojums. Es rēķinu, ka man katru mēnesi no kartes automātiski noskaitīs trīs līdz piecas naudiņas. Tas der. Tas ir mazāk kā vienas pusdienas galu galā.

Kā ar Mozy, SpiderOak, Dreamhost rsync iespēju, Picasa Web Albums, ... ? Ja pameklē, tīmeklī ir pa pilnam attālinātu rezerves kopiju risinājumu. Skaidrs, ka iesākumā vērtīgi izpētīt un pamēģināt pirms savu lielo vērtīgo blāķi kaut kur kopēt. Ja vēlies padalīties ar savu pieredzi personīgo datu rezerves kopēšanā — komentāri!