‹ paviānu štelles

Kā iet OpenMoko telefonam?

Nov 08, 2008

Jau gandrīz divus gadus atpakaļ rakstīju par Linux darbinātu mobilo telefonu — Neo1973. Neo1973 ir telefona modeļa nosaukums un OpenMoko ir projekts, kas šos telefonus taisītu. Kā viņam izgāja, kas notika, un kas notiek tagad?

Neo1973 sākotnēji tika solīts 2007. gada sākumā. iPhone bija gaidāms gada vidū un par tādu Android neviens vēl ij nenojauta. Neo1973 no tehniskā viedokļa izskatījās visai pieklājīgi — GPRS, GPS, Bluetooth, mini-USB, 640×480 izšķirtspējas skārienjūtīgs ekrāns. Daudzi atzīmēja, ka vēl prasītos WiFi un sprieda, vai to varēs iemānīt SD kartes vietā. Programmatūras jautājums neskaidrs, tā tika pa galvu pa kaklu rakstīta un bija arī skaidrs, ka gada pirmajā pusē nekas ikdienā lietojams vēl nebūs gatavs.

Neo1973 telefona iznākšana no marta pārcēlās uz aprīli, no aprīļa uz maiju, un tā līdz, šķiet, septembrim. Aizkavēšanās notika, jo ik pa laikam atklājās jaunas tehniskas ķibeles dzelžu līmenī, un masveidā ražot brāķi nav pārāk gudri, vai ne?

Septembrī Neo1973 beidzot bija nopērkams, tika uzražota neliela partija un tā tika ļoti ātri izpirkta. Šo telefonu nopirka arī tolaik mans kolēģis Aivars, tā ka es arī dabūju viņu aptaustīt un pabakstīt. Satriecoši smalks ekrāns un visādas nebūšanas programmatūrā visās malās. Zvanīšana nestrādā, baterija izlādējas ātrāk kā dienā — enerģijas taupīšanas režīmi vēl nestrādā kā nākas.

Izstrādātāji nekavējās pie sasniegtā un steidza nākamo telefona modeli — “Freerunner”. Izskats tam ir tāds pats, kā oriģinālajam Neo1973, bet iekšā ir spēcīgāks procesors, video akselerators, WiFi un akselerometri. Pēc tehniskajiem rādītājiem turas līdzi iPhone. Diemžēl ļoti daudz atkarīgs arī no programmatūras — kā tā spēj šīs tehniskās iespējas realizēt. Ar Freerunner izstrādi arī gāja lēni, tas kavējās un kavējās un nepacietīgie pircēji sarakstē ik pārdienas vaicāja — “nu, cik vēl ilgi jagaida?”. Un nabaga izstrādātāji arvien atbildēja — nu jau tiešām pavisam drīz!

Izstrādātājiem vispār droši vien viss 2007. gads un pirmā 2008. gada puse bija kā trakomāja. OpenMoko algotu darbu strādāja varbūt kādi 20-30 cilvēki. Un viņiem bija jāizdara viss — sākot ar telefona dzelžu dizainēšanu, sastāvdaļu izvēlēšanos, sarunu vešanu ar elektronikas ražotājiem, turpinot ar programmatūru — linux kodola pielāgošanu, sistēmas bibliotēkām, programmām, turpinot ar iekšējo infrastruktūru, tīmekļa lapām, serveru administrēšanu, biroja administrāciju. Un tas viss zem pastāvīga telefona kārotāju spiediena. OpenMoko izstrādātāji sarakstē mēdza atzīmēt, ka ir pārstresojušies, pārstrādājušies un krīt no kājām, mēnešiem nav normāli atpūtušies, bet tomēr turpina, gāž uz priekšu.

2008. gada maijā Freerunner beidzot nonāk pārdošanā. Tas ir pieejams pārdošanā arī tagad, par apmēram 250 latiem. Tiek jau gatavots nākamais modelis. Freerunner ir šādas tādas tehniskas, dzelžu līmeņa ķibeles. Viena — telefona GSM modulis varētu strādāt visās četrās GSM frekvenču joslās, bet kaut kur pietrūkst datu kanāli vai kas, un sanāk, ka tālrunis tomēr spēj strādāt tikai trijās. Attiecīgi tiek taisīti dažādi telefoni Eiropas un ASV tirgum. Vēlviena nebūšana — video akselerators (Glamo) un atmiņas karte ir uz vienas, turklāt visai lēnas atmiņas kopnes. Video pilnā 640×480 izšķirtspējā nevar paskatīties, jo vienkārši kopnes caurlaidība ir par mazu, lai nekompresētu video varētu piegādāt Glamo. Un ja vēl video fails tiek lasīts no atmiņas kartes… Glamo māk dekodēt dažus video formātus dzelžu līmenī, tāpēc cerība uz kvalitatīvu video tomēr ir. Ar šo telefonu var piezvanīt un saņemt zvanus — dažreiz. Daudzi arī sūdzas par atbalsi — otrs sarunu biedrs runājot dzird pats sevi.

Kopš Freerunner ir nopērkams, beidzot pa īstam iekustas un uzņem apgriezienus programmatūras izstrāde šim telefonam. Nekas tā pa īstam un tiešām labi nestrādā, bet darbs rit daudzās frontēs. Ir pieejamas vairākas distribūcijas — gatavi operētājsistēmas un programmu komplekti. Runājot par izmantotajām tehnoloģijām, no GTK tika pāriets uz Qtopia, uz laiku tika piesaistīts Enlightenment izstrādātājs un tika pievilktas vairākas Enlightenment bibliotēkas. Kā zinām, Enlightenment strādā nāvīgi ātri un izskatās ļoti glīti pat uz veciem dzelžiem, pat visu efektu taisīšanai izmantojot tikai centrālo procesoru — tātad pašā laikā Freerunner telefonam, kam ir taču jāskrien līdzi iPhone blingam.

planet.openmoko.org agregators paliek jo nedēļu jo dzīvīgāks, tiek ziņots par arvien jaunām iesāktām vai “gandrīz jau strādā” programmām. Pirms kāda laika tika noportēts Duke Nukem 3D, pavisam nesen — Doom. Gluži nesen Google izlaida savu Android platformu kā brīvprogrammatūru, un raugi, tā jau tiek darbināta uz Freerunner. Zvani vēl īsti nestrādā un līdz strādājošām īsziņām vēl tālāk (Freerunner nav fiziskas klaviatūras, bet Android vēl nav uztaisīta ekrāna klaviatūra), bet “darbvirsmas” un paneļi jau tirinās un izmēģinātāji ir sajūsmināti!

Ko es? Es turpināšu skatīties uz procesiem, bet no pirkšanas tomēr atturēšos. OpenMoko telefoniem līdz ikdienas lietošanas līmenim vēl krietni tālu, šobrīd tie vēl arvien vislabāk kalpo kā gīku spēļmantas. Es viņu gan noteikti apsvēršu, ja savajadzēsies domājošo elementu kādam īpašam projektam, robotam vai kam tādam.