‹ paviānu štelles

Kritiskā masa, droša braukšana

Jan 31, 2009

Šodien biju uz Galvejas kritisko masu. Braucēju nebija daudz, ap 20, brauciens bija relaksēts un pozitīvs, bez kašķa meklēšanas kā Rīgā. Brauciena sākumā izdalīja bukletu “Share the Road: a basic guide for adult cyclists”. Tajā dažādi vērtīgi ieteikumi un informācijas krikumi. It kā pašsaprotamas lietas, bet tomēr es te dažus tā brīvi atreferēšu.

  • Skatīšanās pār plecu — vajadzētu ietrenēties paskatīties pār plecu bez domāšanas pirms katra manevra. Skatīšanos pār abiem pleciem var speciāli trenēties — pagriežot galvu, ritenim jāsaglabā taisna kustība.
  • Bremzēšana — mierīgos apstākļos var izmēģināt bremzēt ar abām bremzēm kopā un katru atsevišķi, lai būtu sajūta un saprašana, kā ritenis uzvedīsies, cik ātri apstāsies.
  • Roku signāli — tos arī var trenēties rādīt tā, lai ritenis nesagreižo.
  • Ātrumu pārslēgšana — lēnāka ātruma pārslēgšanai pirms apstāšanās vajadzētu notikt bez domāšanas, “automātiski”, būs vieglāk uzņemt gaitu, kad satiksme atsāk kustēties.
  • Pacietība — riteņbraucēji bieži iekuļas dumjās situācijās jo nepagaida. Nedaudz pacietības un pieklājības — braucieni būs ātrāki un raitāki.

Patika, ka tas materiāls ir ikdienišķā, tiešā valodā. Piem., “Creeping up on the inside of buses and HGVs at bends or junctions is a good way to get yourself killed.” Savākts no grāmatas Cyclecraft: Skilled Cycling Techniques for Adults. Vispār jau par velo-drošību ir daudz materiālu, ir arī internetā brīvi pieejami.

Citās ziņās, tadā, mani tagad uz ceļiem var redzēt un es pats ar visu ko redzu!

āāā, gaismiņas

Ir sagādāta arī eļļiņa un ķēdes tīrāmā uzparikte un atslēga. Tā ka drīz būs pilns aprīkojums, ar ko mesties galvu reibinošos piedzīvojumos.