‹ paviānu štelles

Pirātu līča realitātes šovs

Feb 26, 2009

Jau gandrīz divas nedēļas turpinās tiesas prāva pret The Pirate Bay. Šī ir īpaša prāva, jo:

  • ThePirateBay ir lielākais torrentu apmaiņas punkts. Apsūdzētāji min, ka 55% visu torrentu lejupielāžu notiek ar ThePirateBay palīdzību.
  • ThePirateBay līdz šim tika uzskatīts par nepievārējamu, jo Zviedrijā brīvāks autortiesību likums kā citās valstīs, un tiek kolekcionētas Cease and Desist vēstules, publikai demonstrējot — mums neviens neko nevar izdarīt.
  • Prāvai tiek pievērsta liela mēdiju un sabiedrības uzmanība, interneta lietotāju simpātijas ir ThePirateBay pusē, nav tik vienkārši pa kluso aizklapēt ciet.

Pa druskai sekoju tiesas prāvai lasot TorrentFreak kopsavilkumus. Droši vien neobjektīvi, bet iespaids rodas: tur notiek brīnišķīgs teātris. Apsūdzētāji pūlas pierādīt, ka ThePirateBay vispār ir kāda līdzdalība ar autortiesībām aizsargāto darbu lejupielādēs. Aizstāvība spirinās pretī:

  • Pašu ar autortiesībām aizsargāto darbu uz ThePirateBay serveriem nav, ir tikai norādes. Salīdzina ar Google, kurā arī var atrast norādes uz nelegāli izplatītiem materiāliem.
  • Lejupielādes notiek starp lietotājiem.
  • ThePirateBay neatbild par lietotāju pievienoto saturu, TPB tikai nodrošina failu apmaiņas servisu, pirāti ir paši lietotāji.
  • ThePirateBay pieejami arī daudzi ar autortiesībām neaizsargāti faili.

Ja sekojam likumos sarakstītajām definīcijām, “taisnība” tiešām varētu izrādīties ThePirateBay pusē. Bet pēc būtības taču mēs visi saprotam — ThePirateBay, tāpat kā citi torrentu trekeri, ir līdzeklis, kas nelegālās starp-lietotāju lejupielādes padara iespējamas. Vienkāršajam lietotājam neinteresē, kā sīkumos strādā torrentu tehnoloģija, viņš lieto ThePirateBay lai tiktu pie filmām. Un tiesas prāvā tomēr par to vispār runā! ThePirateBay ir 22 miljoni lietotāju. Viņi apzinās, ko dara un “starp draugiem runājot” varētu arī vaļsirdīgi atzīt, ka lieto ThePirateBay lai nelegāli tiktu pie filmām un mūzikas. Pierādījumi ir bezmaz uz katra datora, par liecinieku varētu būt bezmaz katrs interneta lietotājs. Ja iztiesās, ka ThePirateBay neko nelegālu nedara, tad tas būs neticams farss un vilšanās cilvēkos.

Neesmu autortiesību aizstāvis un man arī patīk visu ko dabūt par brīvu. Piekrītu uzskatam, ka mūzikas grupām būtu jāpelna ar koncertiem nevis ar pārcenotiem CD. Domāju, ka superpopulāro grupu un superdārgo filmu noriets ir laba lieta, jo veicinās daudzveidība. Morāli, ētiski nejūtos kā noziedznieks klikšķinot uz “Download torrent” saites. Domāju, ka likumus pa laikam vajadzētu saskaņot ar aktuālajiem Copynorms. Bet tiesā spēles noteikumi ir likumi nevis morāles normas — pēc spēles noteikumiem TPB ir jāzaudē. Tad sabiedrība varētu rīkot grandiozus protestus, kuru rezultātā autortiesību likumi mainītos un TPB veida servisi kļūtu legāli.