‹ paviānu štelles

Turpinājums par Asus wl500gp, par atvērto kodu un DIY

Feb 20, 2007

Ar to kastīti viss kārtībā, strādā labi.

Uzinstalēju DAAP serveri un pa SMB uzkopēju mūziku. DAAP ir tas protokols, ko lieto iTunes, lai dalītos ar mūziku. Rhythmbox arī māk šo protokolu lietot. Forši, ka mūzika neaizņem vietu uz laptopa un tomēr ir ērti pieejama.

Rhythmbox streams music from our wireless router
(Te mēs redzam – Rhythmbox straumē mūziku no maršrutētāja)

Jāatzīst, ka ar to DAAP uzlikšanu es krietni nocīnījos. Mana kļūda beigu galā izrādījās satriecoši triviāla, bet procesā es izmēģināju visādas nepareizām arhitektūrām sakompilētas paciņas, izdauzījos pa forumiem un tā tālāk. Nu un jā, ierindas lietotājam šis produkts nebūs nekāda brīnumierīce. Out-of-the-box tas strādā kā kārtīga wireless frēzmašīna, un piespraužot ar ext3 noformatētu USB disku tas kļūst par tīkla disku. Vēl ir arī torrentu ielādes funkcionalitāte, bet par līdzi nākošo “Download Manager” programmu forumos nav labas atsauksmes. Pats to neesmu pamēģinājis.

Tas ierindas lietotājam. Bet ja tu esi hakeris, tad šī iekārta ir “sapņi piepildās!” Ja ir unix iemaņas un laiks čakarēties, tad to mazo kastīti var piedabūt darīt brīnumu lietas. Var uzinstalēt ssh serveri un uztaisīt, lai tam var tikt klāt no ārpasaules. Var uzlikt http serveri un php un uz maršrutētāja mitināt kaut savu blogu (draudzēšanās ar dyndns ir jau oficiālajā piedāvājumā). Visādas iespējas paver USB – var uztaisīt RAID masīvu, var piespraust USB skaņaskarti un pataisīt viņu par mūzikas spēlētāju (vai nu izmantot esd spēju transportēt skaņu pa tīklu, vai spēlēt mp3 turpat uz vietas). Var sajūgt kopā ar Roku, Noxon vai līdzīgiem spēlmaņiem. Var ielodēt vairāk atmiņas. Var iemontēt cieto disku iekšā pašā kastītē. Ir kaut kādas iestrādes arī lai strādātu Bluetooth USB puļķi.


(Maršrutētāja uzlabošana! Iekš WL-500G Deluxe tiek iemūdzīts cietais disks)

Te nu ir – atvērtā koda un atvērto standartu spēks. Ja tev ir interese un zināšanas, vari dabūt, ka tā iekārta kaut vai lēkā uz vienas kājas. Nāksies uzbūvēt to mehānisko kāju, tad vēl salodēt platīti, kas spraužas pie paralēlā porta un griež motoriņus, un vajadzēs uzrakstīt savu programmiņu platītes darbināšanai – bet tas ir izdarāms.

Es ceru un paredzu, ka līdzīgi būs ar Neo1973. Oficiāli, iesākumā, tas būs tāds robusts nabadziņš, ar ko knapi var piezvanīt. Bet – izstrādātāji to iedīdīs darīt visu, kas ienāk prātā. Pašam telefonam iznākšanas termiņi ir atkal par mēnesi pabīdījušies, bet OpenMoko izstrādes vidi savā datorā var jau tagad uzstādīt un var sākt veidot/pielāgot programmas šai platformai.

Visbeidzot, mani fascinē un iepriecē – DIY (Do It Yourself) gars cilvēkos ir iekšā. Mēs dzīvojam patērētāju paradīzē, kad jebko var nopirkt gatavu un strādājošu. Un tomēr, ir lērums cilvēku, kam daudz lielāku gandarījumu sniedz tās lietas uztaisīšana paša rokām. Ir tas žurnāls “Dari pats” un ir cilvēki, kas pamanās savai spoguļkameras matricai piekombinēt dzesi, un ir viss tas atvērtais kods. Starp atvērtā koda darboņiem ir tādi, kas darbojas ideoloģisku apsvērumu dēļ (nu tā kā Ričards Stallmans). Tomēr, varbūt pat lielāka daļa ir to, kurus pievelk iespēja radīt, taisīt pašam (nu tā kā Linuss Torvalds). Mūsdienu pasaulē retajam šķūnītī vai garāžā ir galdnieka darbavieta, bet pavisam viegli ir pieejami rīki un pamācības programmēšanai. Nu un lūk, piemēram, es – taisu visādas statistikas Sviesta Cibai nevis nagloju putnubūrus.