‹ paviānu štelles

Fotoaparāts Fujifilm FinePix F100fd, OpenStreetMap, video no divriteņa

Apr 22, 2008

Pēdējos mēnešos skatījos pēc kompakta fotoaparāta, ko varētu nēsāt vienmēr līdzi. Jo raugi, digitālo spoguļkameru ikdienā nēsāt līdzi nav parocīgi. Tā sēž skapī un tiek izvilkta dienasgaismā lielākoties tikai brīvdienās. Paraugoties apkārt izvēle krita uz jau pasen iznākušo Fujifilm FinePix F30. Tas ir, šķiet, jau leģendārā statusā — ar savu starp ziepīšiem ārkārtīgi kvalitatīvo matricu (labas bildes ar ISO 400, lietojamas bildes ar ISO 800), ātro ieslēgšanu, ilgo baterijas mūžu. Šo modeli vairs neražo un iekš Ebay tas arī ir uz izķeršanu. Tad pamanījās šīs kameras pēctecis F100fd, janvārī izsludināts, drīz jākļūst nopērkamam. Tam ir 5x tālummaiņa, attēla stabilizācija, platāks platleņķis kā vairumam ziepīšu. fd nozīmē “face detection” — ja fotoaparātu pavērš pret sejām, tās apvelk ar rāmīti, un pret tām fokusē un mēra gaišumu. Tātad nav iespējams tas klasiskais joks, kad kadra abās pusēs ir pa sejai, bet fokuss ir uz viduci, fonu.

Turpinājumā abi divi — F30 un F100fd tika iegādāti. F30 satriecošā neplānotā kārtā par smiekla naudu vietējā lombardā, F100fd par 192 latviešu naudiņām (+30 muita) no bhphotovideo.com. F100fd ierašanās brīdī F30 pārgāja Puksīša gādīgajās rokās. Bet te nu ātrie iespaidi par abiem fotoaparātiem:

  • F30 baterijas laiks tiešām ir ļoti labs. F100fd izlādējas ievērojami ātrāk, bet tam arī akumulators ir divreiz mazāks.
  • Abiem diviem bildes ar augstiem ISO sanāk visnotaļ pieņemamas. Un tas ir būtiski, iespējams kaut ko nobildēt apstākļos, kur ar citu ziepīti nekas labs nesanāktu.
  • F100fd nav Aperture, Shutter priority režīmu. Tas vēl tā, bet Exposure compensation grozāmais ir izvēlnes otrajā līmenī — tas gan ir neparocīgi.

Fotoaparāts un OpenStreetMap

Vienmēr līdzi ņemams fotoaparāts ir ērti izmantojams OpenStreetMap projektā. Šajās dienās Garmin Edge 305 velo-GPS-aparāts fiksē manis izbraukātās vietas un es tās pa laikam atzīmēju OpenStreetMap kartē. Reizēm speciāli metu līkumus uz vietām, kuras vēl nav atzīmētas kartē. Piemēram, redz kā jauki ir sazīmējušās mazās Āgenskalna ieliņas:

Gluži visas nav manis zīmētas, bet ievērojama daļa ir. Ielu nosaukumu atzīmēšana uz papīra nav pārāk ērta, izskatās apmēram šādi:

Šeit var ņemt talkā fotoaparātu — ielu nosaukumus, autobusu pieturas, pasta nodaļas, baznīcas un visus pārējos fiksējamos objektus nobildējam! Laiks tiek ierakstīts gan bildei, gan atrašanās vietai, tāpēc vēlāk ir iespējams saprast, kurā vietā kura bilde ir uzņemta. Atjautīgi tiek atrisināta problēma ar nesakritīgu laiku GPS aparātā un fotoaparātā — ar fotoaparātu nobildējam pašu GPSu brīdī, kad tas rāda pareizu laiku — var izrēķināt bildes uzņemšanas un bildē redzamā laika atšķirību. JOSM redaktors šīs lietas labi māk.

Video no divriteņa, atkal

Protams, vajadzēja izmēģināt video uzņemšanu no divriteņa. Fotoaparāts stūrei tika piestiprināts sākumā ar GorillaPod, tad vēl nostiprināts ar skoču. Lai pret stūri atspiestais LCD ekrāns netraumētos, pa vidu tika ievietota ne gluži pilna Zewa Softis paciņa:

Fujifilm FinePix F100fd taped and gorillapod-ed to bike

Šeit video, kas sanāca. Bez stabilizācijas datorā, neinteresantās daļas izgrieztas ārā.

(saite, ja video nerādās)

Dzīvē tomēr ātruma sajūta ir pavisam citāda, to nevar tā nofiksēt.
Man ir plāniņš kaut kad vasarā nofilmēt gabaliņus no Cēsis-Valmiera tūristu takas un tad ar tiem kārdināt.

Lūk tā, gana stāstīts, tagad laiks iet fotografēt, nē, īstenībā, strādāt.